Hållbara material

Mer

Hållbara material

Vi säger "mer" eftersom allt du köper så småningom kommer att ha en negativ inverkan på miljön.

Men om du behöver köpa det, köp något som är mer hållbart och därmed bättre för din hälsa.

Vad är bambu?

Bambu är en naturfiber som ibland orättvist ifrågasätts om den är miljövänlig eller inte. Odlingen av bambu för textilier kräver väldigt lite jord, näring och vatten för att växa. Regnvattnet brukar vara tillräckligt och bambun växer 24 meter på 40 dagar innan den skördas. Inga bekämpningsmedel behövs heller eftersom bambu har ett ämne i sin bambu-kun som skyddar mot angrepp. Bambu är helt enkelt biologiskt effektivt och att använda bambu istället för andra träd anses bidra till att bromsa förödelsen av viktiga skogsområden. Tillverkningen av den bambutextil vi valt är till stor del av mekanisk natur med minimal påverkan på naturen och är därmed ett "mer" hållbart val med alla de goda egenskaper som bambu har.

Bamboo

Bambutextilier har en naturlig förmåga att "andas", temperera väl. Sval när det är varmt och varmt när det är kallt. Fibrerna är runda och släta och är mjuka och irriterar inte huden. Materialet är antistatiskt. Den är också antibakteriell och känns därför fräsch under lång tid. Absorptionen är 3-4 gånger större än i bomull, men tyget torkar ändå snabbt. Bambu känns riktigt lyxigt och är fortfarande prisvärt. De mjuka sängkläderna och handdukarna känns nästan som siden mot huden.

Våra bambuprodukter är gjorda av så kallad "grön bambu" och har Oeko-tex 100-märkning och Säker textilmärkning.

Hemp
Vad är hampa?

Hampan är en gammal kulturväxt som nu får en renässans i t.ex. textilvärlden. Det är erkänt som ett ekologiskt och hållbart alternativ till många andra material.
När man odlar hampa behövs ingen kemisk ogräsbekämpning. Växten kan växa upp till 8 cm per dag om förhållandena är gynnsamma. Vår hampa odlas och bearbetas i Poltava-regionen.

Traditionellt har hampa använts som en textil som är naturligt ofärgad eller med naturlig blekning gjort den vitare. Fibrernas styrka minskar vid kontakt med kemikalier som finns i alla konventionella färger. Att färga fibrerna är sällan ett bra val eftersom fibrerna inte absorberar färg särskilt bra och även bleknar när de utsätts för ljus.

Vilka egenskaper har hampa?

Hampa är tålig och har en relativt låg vikt. Textilen är smutsavvisande och har en inneboende motståndskraft mot mögel.
Fibrerna är ihåliga och ger filten god luftcirkulation och härdar därför mycket bra. De har också antiseptiska egenskaper. Materialet torkar snabbt när det absorberar fukt under sömnen. Det anses vara ett bra val för allergiker och astmatiker.

Hampa är ett material som vi har tittat på länge med stor nyfikenhet. Vi har tittat noga efter mindre tillverkare i Europa. Vi vill arbeta tillsammans och nära småskaliga entusiaster och vi vill minska avståndet för att transportera varor. Under 2017 startade vi ett samarbete med en liten europeisk producent och vi har nu börjat lansera de första vanliga produkterna i vår webshop: täcke, kudde och strumpor. 2018 kunde vi introducera sängkläder och tvålar och 2019 har sjalar kommit. Fler produkter är under utveckling.

Vad är linne?

Linne är ett av de mest använda tygerna och det kommer direkt från linplantan. Materialet är känt som ett starkt, slitstarkt och absorberande tyg. Linne används nästan alltid som tyg för sängkläder eftersom det är mjukt, bekvämt och det torkar mycket snabbare än bomull – vilket gör det till ett idealiskt tyg för människor som svettas när de sover.

Linne beskrivs bäst som ett tyg som är tillverkat av mycket fina fibrer, härrörande från linplantan. Dessa fibrer extraheras noggrant, spinns till garn och vävs sedan till långa ark av bekvämt, slitstarkt tyg som kallas linnetyg.

Linne kommer från linväxten. Dess fibrer spins till garn och vävs sedan till tyg som används för sängkläder, fönsterbehandlingar, bandage och hemtillbehör. Linne är lätt, en bra värmeledare, naturligt absorberande och antibakteriellt.

Flax plants

Linne är antibakteriellt

Vi får inte glömma att en av de största fördelarna med linne är att det är helt antibakteriellt. Det betyder att skadliga bakterier och andra bakterier har svårt att överleva i de fina och tätt vävda fibrerna, vilket gör linne till ett mycket användbart tyg.

Slik worm
Vad är silke?

Silke är en proteinfiber gjord av silkesmaskar. När en silkesmask utvecklas till vuxen äter den och snurrar en kokong från en enda tråd. Inne i kokongen utvecklas silkesmasken först till en puppa, sedan till en nattfjäril, som sedan försöker lämna puppan. Malen uppnår sin flyktväg genom att utsöndra en vätska, som löser upp ett hål i kokongen genom vilket den kan fly.
Värme används för att mjuka upp de härdade trådarna så att de kan lindas upp. Många tunna sidentrådar lindas sedan ihop till en tråd med en liten vridning. Processen kallas för filateli eller "silk stitching".

Silke är en förnybar naturresurs och 100 % biologiskt nedbrytbar. Eftersom siden är en sammanhängande tråd har den en hög draghållfasthet. I vävda sidentyger fungerar sidenets triangulära struktur som ett prisma som bryter ljus, vilket ger sidenplagg/produkter deras högt värderade naturliga lyster.
Silke har bra uppsugningsförmåga och är lätt att färga.

Som en naturfiber, är silke/siden helt biologiskt nedbrytbart.

Silkesmaskarna som används för vildsilke eller tussahsilke eller tasarsilke lever på löv, inte nödvändigtvis mullbär, och skadar inte puppan. Tussah silke kommer från kokonger som samlats in efter att malen har lämnat kokongen naturligt i naturen. Eftersom den sammanhängande sidenfibern bryts i mindre bitar av det starthål som skapats av malen, har vildsilke en ojämnare och grövre yta än odlat silke.

Våra sidentäcken och sidenkuddar är handgjorda i Kina. Lager har lagts på lager av tunt oblekt naturligt mullbärssilke, enligt gammal kinesisk hantverkstradition. Silket är omgivet av ett hölje på habotasidan.

Är bomull hållbart?

Ekologisk bomull är i allmänhet mindre förorenande än vanlig bomull, främst för att ekologisk bomull inte använder några bekämpningsmedel. Tyvärr, som med de flesta industrier av dess storlek, tenderar nuvarande produktionsmetoder för konventionell bomull att vara mycket miljöovänliga.

Så bomull är hållbart, både ja och nej. Bomull är en helt naturlig fiber som växer bra i många klimat och är relativt lätt att skörda. Den är tvättbar, andas, absorberande och robust. Den kan återvinnas och göras till garn eller nya kläder. Bomull är mångsidig och kan göras till allt från jeans till sweatshirts. Den smälter också bra med andra fibrer för att skapa unika tygblandningar.

Allt detta tillsammans betyder att bomull har potential att vara en helt hållbar resurs, den når bara inte dit.

Field of cotton

Varför är bomull ohållbart?

Omkring 5000 f.Kr. började man plocka och använda bomull, som sedan förvandlades till tyg. Allt detta händer dock inte i bomullsfält, det är där många av bomullens hållbarhetsproblem börjar.

Vilken påföljd har bomullsproduktionen?

Jordförstöring

Enligt WWF kan odling av så mycket konventionell bomull ha en negativ och bestående inverkan på jordens jordar. Den globala bomullsarealen har förblivit densamma under de senaste 70 åren, men bomullsodlingen har börjat försämra jorden på dessa plantager.

Kemikalier och bekämpningsmedel

Common Objective rapporterar att konventionell bomullsproduktion innebär användning av flera kemikalier. Bekämpningsmedel och insekticider används för att hålla grödorna säkra från insektsangrepp. Dessa kemikalier kan förorena hela ekosystem och vattenförsörjning, men några av de värsta kan till och med växa in i själva bomullen.

Ett törstigt material

Bomullsproduktion kräver mycket vatten. Det mesta av det vattnet kommer från bevattning, inte från regn. Detta beror på att merparten av bomullsproduktionen sker på platser där klimatet tenderar att vara åt det varmare hållet.

Bomull använder faktiskt så mycket vatten att det i hög grad bidragit till att Aralsjön krympt i Centralasien. Enligt National Geographic, har de kombinerade decennierna av torka och avledning av vatten till bomullsodlingarna krympte Aralsjön till bara 10 procent av dess tidigare volym.