Är bambu hållbart?

Bamboo fabric sustainable

Bambuväxten? Ja, den är hållbar. Bambutyger? Då är det ärligaste svaret att det beror på hur bambumaterialet bearbetas och hanteras genom dess värdekedja. Eftersom det finns många material gjorda av bambu, och vi inte kan täcka dem alla här, kommer vi att begränsa vår diskussion till bambutextilier eller tyger.

Det första steget för att få bambutextilier till din dörr är att odla bambu. Detta steg är mycket miljövänligt. Bambu växer till full storlek på tre till fyra månader utan gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Ingen bevattning behövs, till skillnad från andra växter, som bomull.

Bamboo trees

Bambu skördas sedan vilket är arbetsintensivt och många samhällen är beroende av bambu för sin försörjning. Miljöaspekterna av hållbarhet är härmed inte i fara. När den väl är skuren kommer bambun att växa igen från den återstående plantan, så ingen omplantering behövs. Detta är bra för jorden och den underliggande faunan. När det kommer till den sociala delen av hållbarhet måste man se till att inga barn eller tvångsarbete används vid skörden av bambu.

Hur skapas bambufibrer?

För att tillverka textilier behövs bambufibrer. Det finns två huvudprocesser för att erhålla sådana fibrer. Den ena är mekanisk, den andra är kemisk. Eftersom bambu innehåller cellulosa kan man bearbeta bambu kemiskt för att göra rayon eller viskos. Det kan hävdas att bamburayon eller bambuviskos är mer hållbart än andra cellulosaråvaror. Men eftersom både rayon- och viskosprocesserna kräver användning av kemikalier kan dricksvattnet i samhällen som lever nedströms bli förorenade. Den kemiska vägen för bearbetning av bambu utsätter inte bara samhällen som bor nära bambuskogar för onödiga kemikalier, utan spår av dessa kemikalier kommer också att föras med rayon och viskos, vilket så småningom exponerar din hud och hemmiljö för dem.

Ett mycket mer hållbart sätt att separera bambufibrerna är att bearbeta dem mekaniskt. Vissa kanske säger att det inte är ekonomiskt lönsamt att bearbeta bambu mekaniskt. Det är bara sant om man bortser från kostnaden för att rengöra vattnet som blir förorenat när man bearbetar det kemiskt, och gissa vad? På de flesta ställen där bambu bearbetas kemiskt hälls det förorenade vattnet med högt pH ut obehandlat i miljön. Det ger billig bambu och den resulterande rayon och viskosen slutar som en del av lågvärdiga plagg eller i stor ekonomisk vinst för dem som låtsas att det är hållbart. Det enda giltiga argumentet är att även den kemiska vägen för bamburayon och bambuviskos förmodligen är mer hållbar än något bomullsalternativ.

Från och med detta steg är den största miljöpåverkan transporten, som skulle vara liknande oavsett kvalitet och bearbetningsväg.

Baserat på detta har vi valt att endast tillhandahålla mekaniskt framställda bambutextilier som är Oeko-Tex® standard 100  certifierade.


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.